top of page
Brain los.png

'ALARMDIALOGEN'
Fenna Jensma en Femke van de Griendt

Wat gebeurt er als je naar beeld en tekst kijkt? Op verschillende manieren hebben wij gedurende Kennismakers het begrip ‘context’ en de betekenis daarvan onderzocht. De focus lag daarbij op de relatie tussen beeld, taal en de werkelijkheid. Gedurende vier weken zetten wij elke dag een wekker op onze telefoon. Als het alarm afging, schreef Femke een stuk tekst en maakte Fenna een foto, die we vervolgens met elkaar deelden. We wilden er met dit experiment achter komen wat er zou gebeuren als tekst en beeld – communicatievormen die goed met elkaar kunnen communiceren – pas achteraf, nadat ze onafhankelijk van elkaar zijn gemaakt, samenkomen.

46ABdpT0mYNe9wT1.png

Steun dit project

IN HET KORT

Femke en Fenna.png

OVER HET KUNSTWERK

OVER HET ONDERZOEK

Hoe komen tekst en beeld in jouw blik samen? Wat doet de samenhang of juist de spanning tussen tekst en beeld met het kijken, het lezen en je interpretatie? We moedigen je aan hierover – net als tekst en beeld in dit project doen – de dialoog aan te gaan. In dit werk krijg je de kans om de context te veranderen, verplaatsen of te verwijderen.

Ik – Femke – heb onderzoek gedaan naar de relatie tussen beeld en taal. Ik heb me verdiept in de ideeën van denkers uit verschillende hoeken: van neurologie tot tekstwetenschap. Die input heb ik verwerkt in een essay, met daarbij koppelingen met en gedachten over ons eigen maakproject ‘Alarmdialogen’. Het essay is als eindproduct van het onderzoek opgenomen in de krant die we bij ons eindwerk presenteren. 

IMG_7912.jpg
Schermafbeelding 2021-11-04 om 20.39.23 kopiëren.jpg
IMG_7913.JPG
Experiment.1.jpg
Brain los.png

Fenna Jensma (1996) studeerde in 2018 cum laude af aan de fotovakschool in Rotterdam en is sindsdien werkzaam als fotograaf, illustrator en fotoredacteur. Daarnaast werkt ze in haar eigen praktijk aan verschillende projecten waarin maatschappelijke  thema’s voorop staan. Projecten om de kijkers te informeren of anders te laten kijken naar onderwerpen. 

 

Mijn werk is abstract, surrealistisch, persoonlijk, maatschappelijk en kritisch. Hierin vind ik het gebruik van meerdere disciplines belangrijk, het gebruik tussen nieuw en archief beeld, audio in samenwerking met beeld, video of bewegend beeld en interviews. De reflectie van de kijker speelt een grote rol in mijn werk. Er moet ruimte zijn voor interpretatie voor de kijker. Door net genoeg handvatten mee te geven aan de kijker ontstaat er ook een dialoog tijdens het bekijken/ervaren van het kunstwerk.

  • Instagram

OVER DE MAKER
Fenna Jensma (1996)

Brain los.png

Femke van de Griendt (2001) is vierdejaarsstudent Nederlandse Taal en Cultuur. Ze specialiseert zich daarbij in de moderne letterkunde en volgt een minor journalistiek. Zelf schrijft ze ook graag creatieve teksten en houdt ze zich bezig met verschillende literaire projecten.

OVER DE STUDENT
Femke van de Griendt (2001)

Meer over Fenna?

bottom of page