top of page
Brain los.png

'TRUST YOUR GUT'
Joosje Bosch en Dana Saleh

Ons onderzoek begon bij de fascinatie voor de interactie tussen het mentale welzijn en de darmen. Hoe kunnen deze twee organen met elkaar communiceren? Zijn er factoren die ervoor zorgen dat vrouwen vaker/meer last hebben van zowel mentale als darmproblemen? Naar ons idee hadden vrouwen een hogere mentale gevoeligheid. Dit in combinatie met het feit dat vrouwen twee keer zo vaak last van hebben van bijvoorbeeld PDS (prikkelbaar darm syndroom), maakte ons geïnteresseerd om dit te onderzoeken.

Wil jij dit project steunen? Dat kan!

46ABdpT0mYNe9wT1.png

IN HET KORT

Dana en Joosje.png

OVER HET KUNSTWERK

De darmen en de hersenen staan nauw in contact met elkaar. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat je je mentale gevoel in de darm kan voelen en wat je in je darm voelt in het brein. Bij het mentale gevoel stress bijvoorbeeld geven je hersenen het hormoon cortisol af. Hierdoor kan je in eerste instantie last krijgen van te harde of te zachte ontlasting, wat nog onschuldig is, maar op de lange termijn kan je chronische aandoeningen ontwikkelen.

Jos Seegers, wetenschappelijk directeur van MyMicroZoo, vertelde ons dat een lekkende darm (ofwel leaky gut) te maken kan hebben met bepaalde bacteriën in je darmflora. Als je darmflora voor te lange tijd uit balans is, kunnen er letterlijk gaatjes ontstaan in je darmen. 

De doorlaatbaarheid van je darm wordt hierdoor groter, waardoor ook bacteriën en toxische stoffen je lichaam in kunnen.

Bij lactose-intolerantie ontstaan er ook klachten in je lichaam. Ditmaal alleen doordat lactose niet goed kan worden afgebroken. De lactose komt hierdoor in je dikke darm terecht, waar lactose in combinatie met de darmflora gaat vergisten.

Vaak wordt er onterecht een onderscheid gemaakt tussen verstand (hersenen) en gevoel (onderbuik). Met dit werk willen wij laten zien dat verstand en gevoel geen gescheiden werelden zijn, maar hand in hand gaan met elkaar.

‘Trust Your Gut’  is pas het begin van ons onderzoek: een conversatiestarter en bewustwordingswerk.

WhatsApp Image 2021-11-09 at 11.10.21-2.jpeg
WhatsApp Image 2021-11-09 at 11.10.21.jpeg
WhatsApp Image 2021-11-09 at 11.10.20.jpeg

OVER HET ONDERZOEK

Aan de hand van literatuuronderzoek zijn we gaan kijken of er al een duidelijke link tussen de darmen en het brein bekend is. Ondanks dat het onderzoeksgebied op dit moment heel trending is in de wetenschap, duurt het in de wetenschappelijke wereld altijd lang voordat er grote uitspraken of duidelijke verbanden te zien zijn. Op dit moment zijn er sterke associaties te zien, maar er is nog een gebrek aan onderzoek, onder andere in mensen. Hierdoor is er nog geen sprake van een causaal verband. Wel is het duidelijk dat meerdere factoren een rol spelen in zowel de mentale als de darmgezondheid. Zo is er een positieve associatie tussen het Mediterrane dieet en de darmgezondheid, in tegenstelling tot het Westerse dieet: dit lijkt juist te zorgen voor meer problemen. Harde conclusies kunnen dus nog niet getrokken worden, maar dit neemt niet weg dat we niet zelf een onderzoekende rol kunnen aannemen. Wanneer voel jij je helemaal goed in je eigen lijf en barst je van de energie? Met dit onderzoek willen wij de bezoeker uitnodigen om te (gaan) luisteren naar je eigen lichaam: trust your gut! Het is niet voor niets dat je een knoop in je buik kan voelen als je zenuwachtig bent of juist kriebels voelt als je met je hoofd in de wolken zit!

Kefir

Jos Seegers, wetenschappelijk directeur van MyMicroZoo, wees ons erop dat je heel makkelijk je eigen-darm bevorderende drankje kan maken!

Kefir is gefermenteerde melk.

Door het fermentatieproces wordt de lactose uit melk (grotendeels) omgezet, waardoor mensen met lactose-intolerantie ook kunnen genieten van deze bacteriecultuur. Door bacteriën die jij zelf niet hebt in je darmen tot je te nemen, kan je je

microbiota-diversiteit omhoog brengen, wat bevorderlijk kan zijn.

 

Flyer

Om het literatuuronderzoek ergens in vast te leggen, maar nog meer om de bezoeker te informeren over het bestaan van een werkelijke darm-brein as, is er een flyer ontworpen. Zowel de wetenschappelijke als de gevoelsmatige basis waaruit ons onderzoek bestaat kan, hopen wij, de bezoeker helpen meer te voelen. Het is niet gek om bij de wisselwerking tussen de twee organen stil te staan: het kan je juist misschien wel helpen. Met de 365-dagen-hoe-voel-ik-mij kalender op de achterkant hopen wij de bezoeker aan te sporen stil te staan bij en bewust te worden van je mentale en fysieke gezondheid, nadat we ze op de expositie hopelijk een duwtje in de rug hebben gegeven.

Brain los.png

Joosje stelt met haar werk graag sociaal maatschappelijke problemen aan het licht. De drang om verandering teweeg te brengen motiveert haar. Zo giet ze haar visie over onderwerpen in een ontwerp die ze op verschillende manieren met mensen deelt. Niet iedereen hoeft het met haar eens te zijn maar ze doet er alles aan om vruchtbare en ook moeilijke gesprekken te laten ontstaan.

Zo is ze, samen met Anna van Duijn, uit het verlang van verandering in 2016 ROEM gestart.

  • Instagram

OVER DE MAKER
Joosje Bosch (1996)

Brain los.png

Dana is student Psychobiologie aan de UvA. In deze studie wordt psychologische en biologische kennis gecombineerd, met een speciale focus op de werking van het brein. Als eindproject van haar bachelor loopt Dana nu stage bij de onderzoeksgroep Onderbuikgevoelens van de Universiteit Leiden. In dit onderzoek wordt gekeken naar de effecten van antibiotica op het mentaal functioneren en het darmmicrobioom. Alsof het nog niet genoeg over de darmen ging in haar leven, besloten Joosje en Dana dat hun onderzoek voor Kennismakers ook over de interactie tussen het mentale welzijn en darmen moest gaan. Door Kennismakers heeft het onderzoek over een andere boeg plaatsgevonden. Het project heeft maar weer eens duidelijk gemaakt dat kunst een ander perspectief kan bieden en dat het de (wetenschappelijke) boodschap naar de buitenwereld kan overbrengen.

Meer over Dana?

  • Instagram

OVER DE STUDENT
Dana Saleh (1998)

Meer over Joosje?

bottom of page