top of page
Brain los.png

'KIJK ME AAN'
Julia van Duijn en Anna van der Mout

Het woord ‘kwetsbaar’ brengt veel verschillende ladingen met zich mee. Voor de een is kwetsbaar zijn iets normaals en makkelijks, voor de ander is het ingewikkeld. Wat zijn associaties die we hebben met dit woord? En hoe gaan we ermee om? Met ons project willen we mensen de ruimte geven om te luisteren en kijken naar één woord. ‘Kwetsbaar’ door de ogen en oren van anderen.

Wil jij dit duo én het project Kennismakers steunen? Dat kan!

Leer meer en doneer via voordekunst.

46ABdpT0mYNe9wT1.png

IN HET KORT

Anna en Julia.png

OVER HET KUNSTWERK

'KIJK ME AAN' geeft je de tijd om te luisteren en kijken naar de uitbeelding van een woord. Door de ervaring van het geluid met het beeld willen we de kijker de ruimte geven om na te denken over de betekenis van ‘kwetsbaar’.

Door even stil te staan bij het concept, kan het zijn dat je anders gaat kijken naar een woord zoals ‘kwetsbaar’. In deze ervaring willen we iemand bezig laten zijn met de eigen zintuigen door even in een apart en rustig ‘bubbeltje’ te stappen.

OVER HET ONDERZOEK

Er zijn verschillende manieren waarop mensen denken. Je kunt mentale beelden vormen van een begrip, maar ook bepaalde emoties of associaties oproepen bij het denken aan een begrip. Zelfs imaginaire geluiden of smaken kunnen opkomen.

 

Het begrip ‘kwetsbaar’ of ‘kwetsbaarheid’ vonden wij interessant om te onderzoeken, omdat wij hier zelf een paradox in verschuild zagen vanuit onze persoonlijke ervaringen. Aan de ene kant kun je kwetsbaarheid zien als iets zwaks en iets wat je beter niet kunt laten zien binnen de maatschappij waarin we leven. Aan de andere kant kan het ook heel goed zijn om je juist kwetsbaar op te stellen en kan dit een persoon juist meer in verbinding brengen met zichzelf en met anderen.

Wij vroegen ons af hoe anderen hier tegenaan kijken en of het woord ‘kwetsbaar’ bepaalde ideeën of associaties oproept die wij zelf niet hebben. Met dit idee stelden wij een online enquête op. Aan de hand van de resultaten die we verzamelden door middel van deze enquête, ontdekten we meer over de verschillende perspectieven die men kan hebben van het woord ‘kwetsbaar’.

 

Met de vele verschillende resultaten die uit onze vragenlijst kwamen, zoals de verschillende woorden die mensen associëren met het woord ‘kwetsbaar’, konden wij verder werken. Het inspireerde ons tot een werk waarin je even kunt stilstaan bij wat ‘kwetsbaar’ betekent voor je.

Brain los.png

I place confidence in giving the world a promising future through self-consciousness, connecting with each other and having attention for details. We can close the growing gap between people by keeping this in mind. By expressing my findings in a visual and accessible way, I hope to help people to look for each other again and recognize themselves in each other.

I use mixed media techniques like collaging and video-art with a graphic eye to translate my interests into visuals. By using techniques that include other senses than only words like images, sounds and touch I want to raise a more direct reaction.

Placing a material under a microscope and finding new insights and images in an analytical way, is an example of how I approach subjects for my designs. I am convinced that zooming in on the smaller things will create a bigger impact in the end. - Julia July

  • Instagram

OVER DE MAKER
Julia van Duijn (1998)

Brain los.png

Van jongs af aan heb ik al een passie voor de Engelse taal, waardoor de studie Engelse taal en cultuur voor mij de ideale opleiding bleek te zijn. Gedurende mijn bachelor heb ik mij gefocust op zowel Britse als Amerikaanse literatuur van de middeleeuwen tot de moderne tijd. In mijn minor Museums, Heritage and Collections richt ik mij op een andere grote liefde: kunst. Ik hoop mij gedurende mijn studententijd en daarna verder te kunnen ontwikkelen binnen de culturele sector.

 

Ik ben gedreven, ambitieus en detail gericht, werk goed zelfstandig, maar vind het ook ontzettend leuk om met anderen samen te werken. Het liefst combineer ik wetenschappelijk en academisch onderzoek met creatief denken, wat leidt tot interessante en originele werken.

 

Naast mijn studie ben ik actief bij de studentenvereniging E.S.V. Ichthus Leiden, werk ik als studentvoorlichter bij de Universiteit Leiden en ben ik graag aan het stoeien met taal (poëzie en collages).

  • LinkedIn - Black Circle

Meer over Anna?

OVER DE STUDENT
Anna van der Mout (2000)

Meer over Julia?

bottom of page