top of page
Brain los.png

'WORD ON THE STREET'
Maarten Slof en Stefanie Bronswijk

De taal die je op straat vindt, op borden zoals verkeersborden en straatnaamborden, vormt een eigen tekstgenre. Het is soms bijna niet te vergelijken met andere (geschreven) tekstgenres zoals een journalistiek stuk, een roman, een gebruikershandleiding of een betoog. Syntaxis zoals we gewend zijn, wordt vaak niet gevolgd. Er is zo min mogelijk ruimte voor interpretatie en een argumentatie ontbreekt vaak, terwijl er wel wordt geprobeerd te overtuigen. Wat maakt dit tekstgenre dit tekstgenre? Welke voorwaarden zijn eraan verbonden, hoe uit dit tekstgenre zich, en hoe ver zou je dit kunnen oprekken?

46ABdpT0mYNe9wT1.png

Steun Kennismakers

IN HET KORT

Stefanie en Maarten.png

OVER HET KUNSTWERK

OVER HET ONDERZOEK

Hoewel taal over tijd verandert, blijven de letters grotendeels hetzelfde. Veranderlijker dan de taal is het verkeer. E-Bikes, huurscooters en Speed pedelecs maken steeds meer deel uit van het straatbeeld. Het verkeersbord van de toekomst combineert de standvastigheid van letters en de veranderlijkheid van taal. Ook nog niet uitgevonden vervoersmiddelen zijn hier welkom (of uitgezonderd). Daarnaast biedt het verkeersbord van de toekomst ook de mogelijkheid de discussie te laten aan de weggebruikers. Welk vervoersmiddel is nog uitgezonderd, en op welke dag? Het wordt bepaald door de word on the street.

Door te observeren hoe taal wordt gebruikt op straat (met name op borden) proberen we te onderzoeken hoe dit tekstgenre in elkaar zit, en waarom. Vanuit een retorische invalshoek verplaatsen we ons in de schrijvers van de borden én in de lezers ervan. We vragen taal- en weggebruikers: welke elementen zijn essentieel voor dit tekstgenre? En wat gebeurt er met de tekst en met de boodschap als je elementen ervan manipuleert?

Brain los.png

Creative and technical in mind and education.

I love to work with crafts, metal, ceramics, wood etc. but also work with socially aimed projects, and create events around them. Just give me a call. I always love to help out.

  • Instagram

OVER DE MAKER
Maarten Slof (1991)

Brain los.png

Stefanie is masterstudent Taalwetenschap en dol op alles wat mensen met taal doen. Ze vertelt je graag meer over waarom mensen vragen of je het zout mag, hoe mensen drie talen tegelijk leren, of hoe je met artificial intelligence menselijke taal kunt analyseren.

OVER DE STUDENT
Stefanie Bronswijk (1996)

Meer over Maarten?

bottom of page